人愈大,對蠢人愈包容

2 months ago 柳臣 Comments Off on 人愈大,對蠢人愈包容

今日黎講吓對蠢既睇法。而家諗番起,先突然發覺自己以前對蠢人既忍耐力無咁高。
唔知係咪因為大個咗,近年開始接受呢個世界就係充滿蠢人蠢事。

柳臣而家主要抱住三種諗法去睇蠢呢件事。
第一,你要明白世上蠢人永遠係較多既一方。
呢個係必須既事實,唔係話你要覺得自己高人一等。但係如果有一個人出現係你面前,佢係蠢人既機會率係高過50%。
一個愈發達既社會,其實係愈保障蠢人既生存,因為愈多蠢人,聰明人就愈容易從蠢人身上獲利。
即係話,咁會造成兩個情況:一,蠢人本身唔會意識到自己係蠢人;二,聰明人根本上鼓勵蠢人既存在。
於是蠢人好似一個牧場入面既羊咁,愈養愈多。
蠢人好可能係一種社會資源,而大家都係靠蠢人生存,無論係股票經紀、政客、財團,與其話人佢地需要stupid money,倒不如更直接話佢地需要stupid。

第二,你要明白你對蠢人計較,本身就是一件很蠢的事。
何謂蠢人?蠢人之所以蠢,正因為佢思考能力比你低,你要同蠢人計較,必然係雞同鴨講。
由於你不能要求蠢人拉高到正常人水平與你對話,因為最後你只能把水平降低到蠢人水平。
於是你也變成蠢人了。在旁人眼中,你們不過是兩個蠢人在對話。

第三,你要明白自己也有犯蠢的時候。
你覺得別人蠢,說不定別人也覺得你蠢。每個人都以為自己是對的,是聰明的。
-----等等!揀之前先停落黎click入柳臣 fb page俾個like支持下,再繼續睇落去啦-----
把標準訂得太高,難免有一天你自己也掉到你的「蠢人」標準之中。
你今天嘲笑別人,明天被別人嘲笑。沒有人可以聰明一世,但誰都有機會糊塗一時。所以變相你也可以這樣說,每個人也是蠢人。

想通這三點,不知不覺我對蠢人也愈來愈包容。為人刻薄很容易,但也很辛苦。一天到晚看誰都不順眼,倒不如接受世界就是這般模樣,你便會明白你沒有必要也沒有責任去批判誰。