我的志願:想做youtuber!

3 months ago 柳臣 Comments Off on 我的志願:想做youtuber!

近年啲大人一聽到有小朋友既志願係做YouTuber、網紅、KOL、實況主呢啲職業既時候都表現出一副無法理解既樣子,好似聽到啲咩咁不可思議既事咁。

想當年我地寫我的志願既時候多數會寫咩?律師、醫生、消防員、警察。
點解啊?我諗最主要都係因為烈火雄心、學警出更、妙手仁心。
係個個年代,有邊個唔睇電視?我地去認識呢個世界既職業,多部份都係透過電視。
但係如果今日你仲同後生仔講,你有冇睇電視啊!佢可能會話俾你聽,佢屋企已經冇電視。

小朋友接收資訊既渠道已經同當年好唔同,佢地既世界亦都同我地唔同。我地認為必然既野,係佢心中目已經唔重要。
佢通過youtuber去接觸呢個世界,佢地每日見到既明星,佢地見到社會上帶俾佢地娛樂、資訊、生活既人,唔再係街邊個賣衫既店員、唔再係某某某大明星。而係個個每日都會固定出片俾佢睇既youtuber。
當佢既世界已經走向一個全新既局面既時候,仲同你講番工?朝九晚五?OT?佢睇到既世界自然同我地唔同。
作為大人,我覺得有時我地應該謙虛啲,承認自己我唔明架啦!我老架啦!我out架啦!後生仔自有自己一遍天。

如果大人都仲係無辦法理解的話,你可以想像成:我的志願想做youtuber,就同以前想做明星一樣。
只係今時今日呢個明星既入門門檻好低,只要你有一部手機,你就可以出條片。
你話要養活自己難唔難,咁你當年細路仔既時候話要做「律師、醫生」又難唔難啊?你今日咪又係做緊份同你既志願無關既野。