走私內地違禁品變英雄

1 year ago 馬 沙 0

銅鑼灣書店單嘢,本來都唔想寫,之不過見店長林榮基昨晚高調現身,即刻比好多人捧為英雄,我就真係有啲頂佢唔順!

就林先生而言,好鬼簡單,佢多次郵寄及親身帶內地違禁品(內地禁書)返大陸,明顯已經干犯中國法律!仲夠膽返大陸,唔比人拉至奇!

大陸不知其實幾有耐性,等咗幾年先係內地境內拉佢,絕對無越境執法,點破壞一國兩制。而事實上,林先生已經親口澄清自己喺國內被拉,即係公安絕對無越境執法,無打破一國兩制囉!

一個走私禁書返大陸嘅人,在內地境內被拉,根本上係抵死,關所有香港人乜事!簡而言之,佢係一個斷到正嘅走私客。

有好多人話,喺香港出版及售賣「內地禁書」唔犯法!呢點一啲都無錯,之但係香港唔犯法嘅事,唔代係世界各地做唔犯法。例如有啲國家允許買賣及吸食大麻,但你做係該等國家郵寄或親身帶大麻到美國、香港、中國等地,係咪會干犯美國、香港、中國等地本身法律,你一入境人地是否會執法拉人?

明乎此理,就知中國依中國法律拉人,根本上係合情、合理、合法。香港人要鬧,最多係鬧中國法制唔夠建全!

至於李波是否有被中國公安越境執法呢,仲鬼好笑!李波之前已在香港以第一身嘅身分公開現身說法,話內地公安絕無越境執法,係自己自願往返內地協助調查。香港人聽完就偏偏不信。當然,你係有權懷疑李波講大話唔信!

之但係奇就奇在李波昨晚無啦啦被代表,林先生一句李波係非自願被公安越境執法帶返內地,香港人又反而照單全收,齊齊高叫內地越境執法。

原來李波第一身嘅身分說話,比林先生嘅代言可信度更低。到底係香港人只接受自己想聽嘅答案定係點?

昨晚李波因為無啦啦被代表,而說法同佢當日所說恰恰相反,李波要再一次出嚟解話幾可肯定!

書店呢單野,香港人唯一要關心嘅其實只係一樣嘢,到底李波是否有被內地公安越境執法拉回內地!而有定無,事實上只有當事人李波一個人可以親口證實!

執筆時剛巧見到李波先生在其 Facebook 回應林先生,簡單講,李波大致上係話:「林榮基,你呃人!」

呃人

馬沙

馬沙 facebook :  https://www.facebook.com/charblogger02