香港不再支持創業 (一)

香港不再支持創業 (一)

現在幾間大銀行要求開戶者提供公司商業註冊地址證明。此要求指明新成立公司必須有其實質業務地址,即係新公司必須已租賃一個工商大廈單位作為辦公室。換句話,即係以往所謂home office 、在商務中心租用register office address、virtual office,銀行一概列為沒有實際業務地址,不處理開戶。

當全宇宙都熱烈討論初創、startup ,鼓勵年青人創業,殺出一條血路,原來香港已經進入唔鼓勵人創業嘅年代。

點解馬沙咁講?

你話喇,一個人想創業,第一步係做乜?

當然係開返間公司先喇。一個人要係香港要開公司做老闆係好容易,最簡單就係自己搭地鐵去稅局4樓商業登記處,填一張申請無限公司商業登記表格,放低$250 (201641號起由$2,250減至$250),真係行出稅局已經做咗老闆。

如果要註冊一間有限公司,申請程序就比較麻煩一點,馬沙就建議各位準老闆搵間正正經經嘅會計師事務所代辦,記住千期咪貪平係坊間搵嗰啲乜嘢$1 開公司,需知道光棍佬教仔,「便宜莫貪」!

本來,香港近幾十年嚟,政府都無任歡迎任何本地市民或外國人來港開公司創業,但呢個情況近年已經改變。呢個問題不在於政府,而係在於近年銀行監管方面。

一個創業者,當你開咗人生第一間公司成為真正老闆之後,第一件事通常係走去銀行開一個公司戶口。問題就嚟,依家香港各大銀行,包括滙豐、恆生、中銀等大銀行,在開戶過程中設下大小關卡,一個普通創業小老闆,理論上係好難滿足到以上各銀行嘅所謂開戶基本要求。

首先,以馬沙所知,現在幾間大銀行要求開戶者提供公司商業註冊地址證明。此要求指明新成立公司必須有其實質業務地址,即係新公司必須已租賃一個工商大廈單位作為辦公室。換句話,即係以往所謂home office 、在商務中心租用register office addressvirtual office,銀行一概列為沒有實際業務地址,不處理開戶。

馬沙2015年尾就曾經親身受過中銀無禮對待。是咁的,2015年尾一個下午,馬沙親身到中銀某分行,準備為名下其中一間服務公司開設一個新戶口。中銀客服要求馬沙提供辦公室地址證明,馬沙多次向該客服指明辦公室租約及所有服務合約均以本人主要業務的會計師事務所簽署,並即時提供本人卡片所參考。但該客服卻一口咬定服務公司只是租用該地址,本身並沒有實質業務地址,真係比佢吹脹。因為一個業務地址,同該客服爭論咗成個鐘,仲不得要領。一氣之下,馬沙叫該客服退回所有開戶文件,一走了之。

馬沙今日就聽過一個客講,佢因為業務地址呢個問題,滙豐就拒絕為其新公司開戶。最後成功係中銀開戶,不過中銀就要求佢開戶時存入$50萬。大家話,試問有幾多個創業人士可以隨便拎出$50萬放係公司戶口?

對於外地(包括中國及外國人)投資者呢,要求更加嚴格,下篇再續!

馬沙

馬沙 facebook :  https://www.facebook.com/charblogger02